Produkty
Miód naturalny – to substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru kwiatów oraz wydzielin mszyc (czyli z tzw. spadzi, występującej na liściach drzew iglastych i liściastych). Miód kryje w sobie wiele właściwości odżywczych, leczniczych oraz pielęgnacyjnych. W zależności od surowca z którego powstał, miody dzielimy na:
- nektarowe (kwiatowe) przyjmują zwykle zapach kwiatów;
- spadziowe przyjmują zapach igliwia lub żywiczny;
- mieszane
Do najważniejszych składników miodu zaliczamy łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukoza i fruktoza, które stanowią od 60 do 80% masy miodu. Ponadto istotnym składnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz olejki eteryczne. Spośród białek występujących w miodzie ważną grupę stanowią enzymy, pochodzące głównie z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół ( inwertaza, amylaza oraz oksydaza glukozy, przy udziale której następuje utlenienie glukozy. W reakcji tej powstaje nadtlenek wodoru o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. W miodzie zawarte są pewne ilości mikroelementów tj. ( potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt). Obecne są również chociaż w niewielkiej ilości witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna, związki o charakterze hormonalnym (cholina, acetylocholina)
Właściwości miodu
- wzmacnia wydolność mięśnia sercowego
- obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także rozszerza naczynia wieńcowe
- przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego
- miód odznacza się właściwościami antybiotycznymi, przeciwzapalnymi, wykrztuśnymi i odnawiającymi.
- odznacza się również właściwościami przeciwalergicznymi
- miód wykazuje korzystne działanie na nerki i drogi moczowe.
- zapobiega także tworzeniu się piasku i kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym
- przyczynia się do usuwania obrzęków pochodzenia sercowego i naczyniowego.
- stosuje się również w przypadku ran i oparzeń
- hamuje powstawanie próchnicy zębów
- normalizuje zaburzoną czynność wydzielniczą i motoryczną żołądka